Nezabúdajte pri upratovaní na kritické miesta obrázok

Upratovanie domácnosti patrí medzi činnosti, ktoré väčšina z nás neobľubuje, ba priam nenávidí. Existujú však aj skupiny ľudí, ktorí si pri tejto činnosti radi odpočinú. Je jedno do ktorej skupiny sa zaraďujete vy, sú miesta, na ktoré pri upratovaní zabúdame, aj keď patríme medzi tých poriadkumilovnejších. Na tých miestach sa  baktérie množia ako po daždi a sú pre nich priam rajom.

Nie všetky baktérie pre nás znamenajú obrovskú hrozbu, niektoré nás len preženú na toaletu, ostatné nám však môžu spôsobiť alergiu alebo rôzne iné, napríklad dýchacie ťažkosti. Ak sa im chcete vyhnúť, mali by ste k pravidelnému upratovaniu ako je pranie, žehlenie, utieranie prachu pridať aj upratovanie takých miest, na ktoré sa väčšinou zabúda. Pripomenieme Vám pár takých miest.

Chladnička

Aj keď je to pre mnohých novinka, dokonca aj v chladnom prostredí  sa dokáže zdržiavať veľa baktérii, ktoré nám môžu spôsobiť vážne ochorenia ako salmonelózu alebo otravu z jedla. Určite sa Vám stáva, že zabudnete v chladničke na jedlá, ktoré sa vám neskôr skazia. Totižto plesňám a hubám sa vo vlhku výborne darí. Mali by ste teda pravidelne jedlo v chladničke kontrolovať a jej vnútrajšok vymývať octovou vodou. Myslite na to aspoň raz za týždeň a nezabudnite police poutierať do sucha, aby ste práve vy nevytvárala výborné prostredie pre rast mikroorganizmov. Dbajte aj na zatváranie chladničky, rozdiel teplôt totiž spôsobuje orosenie potravín a teda zbytočné vlhko.

Umývačka riadu

Aspoň raz za mesiac by sme pravidelne používanú umývačku riadu mali vyčistiť. Taktiež sa jedná o vlhké prostredie a teda raj pre baktérie. Najväčším problémom je filter, kde sa usádzajú zbytky jedla. Na čistenie umývačky sa predáva veľa špeciálnych prípravkov, ale najlacnejším a pritom účinným dezinfekčným prostriedkom je ocot. Nalejte ho do umývačky asi hrnček a zapnite ju na program s najvyššou teplotou.

Pračka

Pračka by sa mala taktiež čistiť aspoň raz za mesiac. Tým, že pracie prostriedky obsahujú plnidlá – teda zbytočnosti, ktoré sa do práškov pridávajú iba z marketingového hľadiska, aby zväčšili objem, naša práčka /časti, ktoré nevidíme/ ale aj jej zásobník sú znečistené. Jej dôkladným prečistením by sme mali pocítiť, že prášok lepšie perie, aviváž lepšie vonia a mala by sa nám skrátiť aj doba prania, pretože špirála, ktorá je celá zanesená od vodného kameňa potrebuje dlhší čas na zohriatie vody. Takisto máme na trhu veľa špeciálnych prostriedkov na jej čistenie, ale tiež nám bude stačiť len ocot a nastaviť práčku na najvyššiu teplotu a najdlhší program. Nezabúdajte dvierka po praní nechať pootvorené, aby sa Vám bubon dostatočne vyschol. Zabránite tak tvorbe plesní.

Hubky a handry

Dbajte na ich pravidelnú výmenu. Zdržiavajú sa v nich kvantá baktérií. Handry perte aspoň raz za týždeň pri vysokej teplote. Pokiaľ hubky na umývanie riadu nechcete meniť za nové každý druhý deň, tak ich vložte do igelitového vrecka a vložte na noc do mrazničky.